Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szklerózis multiplex
  2023-01-09 23:32:01, hétfő
 
  Szklerózis multiplex - felismerés, tünetek és kezelési javaslatok

A szklerózis multiplex egy autoimmun betegség, amely során a szervezet önmaga ellen fordul. Nézzük, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amiket tudnunk kell róla!

Szklerózis multiplex esetén a szervezet a myelinhüvelyt támadja meg, amely az agy és a gerincvelőidegeket körülvevő, idegrostokat szigetelő, omega zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag. A szervezet tévedésből ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld erre a területre, melynek a következményeképpen gyulladások, illetve az idegek károsodása léphet fel. A gyulladások következtében több helyen hegesedés alakulhat ki, innen ered ennek a betegségnek is az elnevezése.

A szklerózis multiplex leggyakoribb tünetei
A betegségben szenvedők a tünetek széles skáláját tapasztalhatják meg, ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy pontosan milyen panaszok esetén is gondolhatunk erre a betegségre. A szakemberek ennek ellenére megpróbálják összegyűjteni a leggyakrabban jelentkező tüneteket, amelyek a következők lehetnek:

fáradtság, egyes kutatások szerint a betegek 80%-át érinti, és jelentősen megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését
járási nehézség, amelyet okozhat például lábzsibbadás, egyensúlyprobléma, izomgyengeség, izomgörcs vagy látási nehézség
látásproblémák, amelyek gyakran a korai tünetek között is szerepelnek (látóideggyulladás, kettőslátás, vakság)
beszédproblémák, elmosódott beszéd, indokolatlanul hosszú szünet az egyes szavak között, a beszéd hangerejének változása

A szklerózis multiplex egyéb tünetei közé sorolhatjuk még:
akut vagy krónikus fájdalmat
remegést
koncentráció- és memóriazavart
rágási és nyelési nehézséget
alvási problémákat
hólyagproblémákat

A gyakori tünetek mellett a szakemberek igyekeznek feltérképezni a korai tüneteket is azért, hogy a betegséget minél előbb diagnosztizálhassák. Megfigyelésük alapján a szklerózis multiplexet legkorábban az alábbi panaszok jelzik:

látási problémák
bizsergés és zsibbadás
fájdalmak és görcsök
gyengeség vagy fáradtság
egyensúlyi problémák vagy szédülés
hólyag problémák
szexuális diszfunkció
kognitív problémák

Mivel szklerózis multiplex nagyon nehezen ismerhető fel, ezért a szakemberek próbálnak feljegyezni mindent, ami a betegség diagnosztizálásában segítségükre lehet. Emiatt a leggyakrabban előforduló, valamint a korai jelek mellett összegyűjtötték a ritkábban előforduló panaszokat is, amelyek a következők:

halláskárosodás
légzési probléma
ízvesztés

A kutatások alapján megfigyelhető, hogy a szklerózis multiplex gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. A szakemberek szerint ennek az aránynak a kialakulásában szerepe lehet a környezeti tényezőknek, a genetikának, az életmódbeli tényezőknek, valamint vizsgálják, hogy a D-vitamin szintje is befolyásolja-e a kialakulását.

Melyek azok a kockázati tényezők, amelyek a szklerózis multiplex kialakulását növelik?

A szakemberek úgy gondolják, hogy a betegség kialakulásáért az immunrendszer téves válasza a felelős. Ezzel együtt a szakemberek a kiváltó okok közé 4 dolgot sorolnak:

valamilyen vírusfertőzés, leggyakrabban az Epstein-Barr vírus, a humán herpeszvírus-6, a roseola vagy a bárányhimlőt okozó vírus
genetika, azaz ha a közeli hozzátartozók közül valaki érintett, akkor a kialakulás kockázata némileg nagyobb
immunrendszer téves válasza
környezeti tényező, például valamilyen toxin jelenléte, de ide sorolják például a D-vitamin hiányát is

Életmódbeli javaslatok szklerózis multiplex esetére

A rendszeres testmozgás akkor is fontos, ha mozgásunkban korlátozottak vagyunk. A lényeg, hogy olyan mozgásformát végezzünk, ami biztonságos és nem okoz nehézséget a számunkra. Ilyen például az úszás, illetve a vízben végezhető gyakorlatok elvégzése. Nem ritka az sem, hogy kifejezetten szklerózis multiplexben szenvedők számára tartanak olyan jógaórákat, ahol odafigyelnek az egyéni igényekre is.

Érdemes odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. A kiegyensúlyozott, alacsony kalóriatartalmú, valamint magas tápanyag- és rosttartalmú étrend segíthet az általános egészségi állapot megőrzésében.

Az étrendünk tartalmazzon:
sok gyümölcsöt és zöldséget
sovány fehérjeforrást, például halat vagy bőr nélküli baromfihúst
teljes kiőrlésű gabonát
dióféléket
hüvelyeseket
alacsony zsírtartalmú tejtermékeket
megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot, lehetőleg tiszta vizet

Amennyiben lehetőségünk van rá, akkor kerüljük a telített- és transzzsírokat tartalmazó ételeket, a vörös húsokat, a magas cukortartalmú ételeket és italokat, a magas nátriumtartalmú ételeket és az erősen feldolgozott ételeket.
Forrás : Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: fehérvérsejteket, kiegyensúlyozott, tapasztalhatják, kalóriatartalmú, beszédproblémák, nátriumtartalmú, halláskárosodás, fehérjetartalmú, összegyűjtötték, indokolatlanul, kialakulásáért, kialakulásában, készítményeket, ellenanyagokat, látásproblémák, fehérjeforrást, transzzsírokat, myelinhüvelyt, tejtermékeket, immunrendszer, korlátozottak, odafigyelnünk, megfigyelésük, feltérképezni, izomgyengeség, vírusfertőzés, összegyűjteni, következtében, leggyakrabban, tevékenységek, hozzátartozók, megfigyelhető, táplálkozásra, memóriazavart, cukortartalmú, herpeszvírus, szklerózis multiplex, autoimmun betegség, szervezet önmaga, legfontosabb dolgok, myelinhüvelyt támadja, szervezet tévedésből, idegek károsodása, gyulladások következtében, betegségben szenvedők, tünetek széles, szakemberek ennek, leggyakrabban jelentkező, következők lehetnek, betegek 80%-át, mindennapi tevékenységek, korai tünetek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  Nagyi telefonál  Hogy lehet megtartani  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Akik bántanak téged  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyon különös  képre írva  Idő  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png rózsa csokor  Egy bizonyos határt  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Nem számIt  Facebookon kaptam  A sors  A Megváltó szolgálatában  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  Nem számIt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Sokan azt tartják  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét  Éretlen vers  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png fotel  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Erdőn  s immár én is felragyogva, ért...  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
szklerózis multiplex, autoimmun betegség, szervezet önmaga, legfontosabb dolgok, myelinhüvelyt támadja, szervezet tévedésből, idegek károsodása, gyulladások következtében, betegségben szenvedők, tünetek széles, szakemberek ennek, leggyakrabban jelentkező, következők lehetnek, betegek 80%-át, mindennapi tevékenységek, korai tünetek, egyes szavak, beszéd hangerejének, gyakori tünetek, szakemberek igyekeznek, korai tüneteket, betegséget minél, szklerózis multiplexet, alábbi panaszok, szakemberek próbálnak, leggyakrabban előforduló, korai jelek, ritkábban előforduló, kutatások alapján, szakemberek szerint, kialakulásában szerepe, környezeti tényezőknek, életmódbeli tényezőknek, kockázati tényezők, betegség kialakulásáért, immunrendszer téves, kiváltó okok, humán herpeszvírus-6, roseola vagy, bárányhimlőt okozó, közeli hozzátartozók, kialakulás kockázata, rendszeres testmozgás, vízben végezhető, egyéni igényekre, megfelelő táplálkozásra, általános egészségi, étrendünk tartalmazzon, vörös húsokat, magas cukortartalmú, magas nátriumtartalmú, erősen feldolgozott, linkre kattintva, eredeti bejegyzés, fehérvérsejteket, kiegyensúlyozott, tapasztalhatják, kalóriatartalmú, beszédproblémák, nátriumtartalmú, halláskárosodás, fehérjetartalmú, összegyűjtötték, indokolatlanul, kialakulásáért, kialakulásában, készítményeket, ellenanyagokat, látásproblémák, fehérjeforrást, transzzsírokat, myelinhüvelyt, tejtermékeket, immunrendszer, korlátozottak, odafigyelnünk, megfigyelésük, feltérképezni, izomgyengeség, vírusfertőzés, összegyűjteni, következtében, leggyakrabban, tevékenységek, hozzátartozók, megfigyelhető, táplálkozásra, memóriazavart, cukortartalmú, herpeszvírus, rosttartalmú, megőrzésében, mozgásformát, koncentráció, tartalmazzon, leggyakoribb, bárányhimlőt, kialakulását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.